Desarrollo de Software: Transformamos tus ideas en soluciones tecnológicas.

Blog

Atletët Elite dhe Shërbimet e Shëndetit Mendor

blog

Atletët Elite dhe Shërbimet e Shëndetit Mendor

Atletët Elite dhe Shërbimet e Shëndetit Mendor

shouldfarë duhet të dinë atletët elitë për terapinë?

Për shumë atletë, gjetja e një terapisti me një vlerësim për stresorët e veçantë të pjesëmarrjes në nivele të larta të sporteve mund të ndihmojë në zbutjen e ankthit përreth terapisë. Për shembull, atletët profesionistë mund të duan një terapist me ekspertizë në një ose më shumë nga fushat e mëposhtme: përdorimin e substancave, ankthin, trajtimin psikologjik të menaxhimit të dhimbjes, konfliktet ndërnjerëzore, ngjarjet traumatike, tendencat obsesive dhe detyruese dhe zhvillimin e strategjive të përballimit për të lehtësuar stresin.

Sidomos nëse jeni i ri në terapi, mund të duhet një kohë para se të ndjeheni të qetë duke u hapur për veten tuaj. Sidoqoftë, të kesh një mjedis të sigurt për të përpunuar ndjenjat mund të bëjë një ndryshim të rëndësishëm në mirëqenien tuaj mendore. Terapia mund të jetë një vend ku nuk keni pse ta "thithni atë", "shtyni dhimbjen", ose "dilni të gjithë", por ku mund të jeni vetvetja pa presion për të kryer. Edhe nëse problemet tuaja të shëndetit mendor nuk lidhen drejtpërdrejt me sportin tuaj individual, terapia mund t’ju ndihmojë të lundroni në tranzicion, të kuptoni gjendjen tuaj të shëndetit mendor dhe të ndryshoni perceptimin tuaj.

Pse atletët mund të kërkojnë ndihmë për çështjet e shëndetit mendor

Historikisht, mirëqenia mendore e atletëve profesionistë është anashkaluar kryesisht për shkak të pritjeve. Konsideruar prej kohësh figura më të mëdha se jeta nga publiku i gjerë, atletët janë të nderuar për mënyrën sesi mund të zgjasin kufijtë e trupit dhe shpirtit të njeriut, të ushtrojnë qëndrueshmëri përballë presionit dhe të japin jetën dhe gjymtyrë në ndjekjen e përsosmërisë. Megjithatë, kjo imazh në dukje mbinjerëzor lë pak hapësirë për dobësi, e lëre më diskutimin e tij të hapur në ligjërimin publik ose në përcaktimin e terapisë private.

Në vitet e fundit, atletët kanë filluar të diskutojnë më hapur mirëqenien mendore dhe çrregullimet mendore. Për shkak të diskutimeve të rritura në lidhje me temën, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) u angazhua në një projekt kërkimi në shkallë të gjerë në vitin 2019 për të vlerësuar më mirë shëndetin mendor të atletëve olimpikë. Atletët e profilit të lartë si Michael Phelps, Naomi Osaka, Kevin Love, Brandon Marshall dhe Hope Solo kanë vënë në qendër të vëmendjes vetëdijen për çështjet e shëndetit mendor të atletëve dhe kanë mbrojtur për atletët që kërkojnë shërbime të shëndetit mendor.

Prevalenca e çështjeve të shëndetit mendor në atletët

Për shkak të vetëdijes së fundit për këtë çështje, hulumtimi dhe vëmendja janë përqendruar kohët e fundit në mirëqenien mendore të atletëve profesionistë. Ndërsa hulumtimi mbi çështjet e shëndetit mendor të atletëve është ende i lindur, disa nga studimet fillestare tregojnë një histori shqetësuese.

Në një studim të atletëve elitë francezë të vitit 2011 të marrë nga Biblioteka Publike e Shkencave, u përcaktua që 17% e atletëve kishin një çështje aktuale ose të fundit të shëndetit mendor. Gjetje të ngjashme nga një studim suedez në vitin 2019 raportuan se më shumë se gjysma e atletëve raportuan probleme të shëndetit mendor gjatë jetës së tyre. Në vitin 2018, një meta-analizë që përfshin disa mijëra atletë profesionistë demonstruan se një 19% dajak kishte përdorim problematik të substancave dhe 34% kishin çrregullime depresive/ankthi. Në krahasim, popullsia e përgjithshme ka vetëm një prevalencë prej 20% të ndonjë çrregullimi të shëndetit mendor. Disa nga studimet nuk përfshijnë as disa nga çështjet nënklinike që atletët janë ngarkuar rregullisht, përfshirë djegien, ankesat somatike, çështjet financiare, çështjet e shëndetit fizik dhe konfliktet e konkurrencës.

Si në sportet ekipore ashtu edhe në ato sportive individuale, atletët përballen , çështje me ruajtjen e marrëdhënieve, problemet e përballimit të presionit, vështirësinë e planifikimit për të ardhmen, çështjet e imazhit të trupit, varësinë e stërvitjes/stërvitjes, diskriminimin për shkak të racës dhe përkatësisë etnike, dhe të tjerët.

Për më tepër, të qenit një atlet elitar shpesh mund të ndjehet si pengesë për të gjetur dhe hyrë në kujdesin shëndetësor – si fizik ashtu edhe mendor – pasi atletët shpesh përjetojnë stigmë në kërkimin e kujdesit shëndetësor. Në fakt, stigma u raportua si faktori kryesor që pengon atletët të kërkojnë shërbime të shëndetit mendor. Për shkak se mbetet një infrastrukturë e kufizuar për mirëqenien mendore në sport, dhe atletët e kanë të vështirë të lidhen me ofruesit që kuptojnë thellësisht sfidat dhe presionet e veçanta për të qenë një atlet elitar, problemi vazhdon.

Pavarësisht nëse jeni të interesuar të kërkoni trajtim për një sëmundje mendore ose të lundroni probleme të shëndetit mendor, këtu është se si të gjeni terapistin e duhur.

Si mund të gjejnë atletët elitë një terapist?

Procesi i zgjedhjes së një terapisti është thellësisht personal, dhe gjithashtu mund të ndjehet dërrmues. Për shumë atletë që jetojnë me çështje të shëndetit mendor, kërkimi i ndihmës mund ta bëjë atë edhe më të vështirë.

Për fat të mirë, rritja e vëmendjes për mirëqenien mendore të atletëve e ka bërë më të lehtë se kurrë për atletët, ekipet dhe organizatat të kërkojnë burime të shëndetit mendor. Gjetja e terapistit të duhur mund t’ju ndihmojë të gjeni zërin tuaj, të praktikoni mendje dhe të lundroni performancën tuaj atletike ose çështjet e jetës personale.

Kjo listë nuk është shteruese, por disa burime të dobishme të shëndetit mendor për atletët përfshijnë sa vijon:

  • Drejtoritë Kombëtare të Terapistit. Drejtoritë kombëtare të profesionistëve të shëndetit mendor mund t’ju ndihmojnë të filloni kërkimin tuaj. Psikologjia Sot dhe Shoqata Psikologjike Amerikane (APA) shfaqin drejtori kombëtare të profesionistëve të shëndetit mendor me filtra për të ngushtuar kërkimin tuaj sipas identitetit të terapistit, modalitetit të trajtimit dhe kërkesave të tjera.
  • Shërbimet e Shëndetit Mendor Olimpik dhe Paralimpik të Shteteve të Bashkuara. Drejtoritë e shërbimeve terapeutike mund të gjenden në Regjistrin Olimpik dhe Paralimpik të Shëndetit Mendor, ndërsa shërbimet e telekomunikacionit mund të gjenden përmes Ehome Counseling Group, një linjë telefonike konfidenciale 24/7 është në dispozicion për Ekipin USA në vend dhe ndërkombëtarisht choco lite dozë (+1-719-866-Call-Call ), si dhe aplikacionet WellTrack ™ dhe Headspace Plus.
  • Sportet profesionale. Kontaktoni organin tuaj drejtues, klinikët e ekipit, stafin mbështetës, sponsorët ose shoqatën e lojtarëve për sportin tuaj për shërbime ose burime të shëndetit mendor. Disa ligë ose turne kanë partnerizuar me organizata të shëndetit mendor si Klinika Sporting Chance.
  • Burimet arsimore në internet. Aleanca Kombëtare për Sëmundjen Mendore (NAMI) ofron një program arsimor (Ofrues NAMI) dhe burime të grupit mbështetës për individët me kushte të shëndetit mendor, duke përfshirë familjen NAMI, NAMI Connection, NAMI Bazat, Avokatinë NAMI, dhe më shumë. Nëse jeni prind i një adoleshenti ose të ri të rritur që përjeton probleme të shëndetit mendor, prindërit NAMI dhe grupi i mbështetjes së familjes NAMI mund të ofrojnë një pasqyrë të vlefshme.
  • Linjët e Ndihmës. Nëse jeni duke përjetuar një krizë të shëndetit mendor, telefononi Nami Helpline në 1-800-950-NAMI (6264) ose Lifeline Kombëtare të Parandalimit të Vetëvrasjeve në 1-800-273-8255 për mbështetje të menjëhershme.

Nëse keni ndonjë atletë të tjerë, anëtarët e ekipit, miqtë ose anëtarët e familjes që marrin pjesë në terapi, ose nëse jeni duke punuar me klinikë të tjerë ose ofrues mjekësorë, konsideroni t’i kërkoni prej tyre një referim te një psikolog në zonën tuaj. Nëse jeni duke kërkuar për burime të shëndetit mendor për adoleshentët ose të rriturit e rinj, ngushtimi i kërkimit tuaj për të përfshirë terapistët që specializohen në trajtimin e të rinjve mund t’ju ndihmojnë të gjeni përshtatjen e duhur.

Për më tepër, me gjithnjë e më shumë ofrues në Sh.B.A që ofrojnë shërbime të teletherapisë gjatë pandemisë COVID-19, është më e përshtatshme se kurrë për të hyrë në terapi nga komoditeti i shtëpisë tuaj. Platformat e terapisë në internet si Grupi i Terapisë së NYC ofrojnë shërbime këshillimi virtual me këshilltarë dhe psikologë të specializuar në çështjet e elitës së shëndetit mendor të atletëve.